dilluns, 21 de maig del 2012

ALPICAT


Manelic i la Núria



Alpicat és un municipi de la comarca del Segrià.

Contigu a l’horta de Lleida, Alpicat s’aixeca sobre un turó, des del qual es domina una extensa planura flanquejada, per la banda occidental, pels altiplans de la Cerdera.

Limita amb el municipi de Lleida al sud, amb Malpartit (Torrefarrera) al nord i nord-oest, amb Rosselló al nord-est i amb Torrefarrera a l’est i nord-est.
A banda del nucli urbà d’Alpicat, al terme s’han anat desenvolupant nombroses urbanitzacions que han crescut amb l’augment demogràfic dels darrers anys.
El sistema radial de camins, tots ells enquitranats, comunica el centre de la població amb Lleida i amb els pobles veïns de Raimat, Almacelles, Malpartit, Torrefarrera, Rosselló i Alguaire.
Els orígens d'Alpicat ens remunten a l'època musulmana, quan era una alqueria àrab als afores de la ciutat de Lleida.
El nom d'Alpicat, de l'àrab Al-biqcat , no vol dir altra cosa que els camps enclotats i l’hem trobat, per primera vegada, en la carta de població de Castellblanc de Llitera l'any 1174, com un dels seus límits
Després de la reconquesta i d'un despoblament temporal va reaparèixer Alpicat convertit en Vilanova d'Alpicat, en un moment en què sorgeixen, arreu del terme de Lleida, les viles noves. Ja a final del segle passat s'havia deixat d'utilitzar la paraula Vilanova i tothom parlava d'Alpicat, però no fou fins I'any 1948 que oficialment es canvià el nom del municipi que es convertí en Alpicat.

La població d'Alpicat ha anat creixent en els darrers anys gràcies a l’oferta urbanística que ofereix el municipi, la seva proximitat a la ciutat de Lleida i les excel·lents comunicacions viàries (autovia A-2, autovia A-22 i autovia A-14).
Aquest fet ha facilitat que molts veïns hagin traslladat la seva residència a les cases construïdes en els darrers anys tant al nucli urbà com a les urbanitzacions, la qual cosa ha convertit el municipi en un dels nuclis de població més importants de la comarca del Segrià.



alpicat
Antiga Sala la Unió







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada